Verfrissend bewegen: Nia

Verfrissend bewegen: Niatm

Wat is Niatm? Nia is een originele en speelse bewegingsvorm met elementen uit dans, martial arts en ontspanningstechnieken, die je doet op blote voeten. Het doel van Nia is om de lol in bewegen (terug) te vinden voor JOUW lichaam!

Nia combineert in Ć©Ć©n les 9 bewegingsvormen, zodat je hele lijf volledig wordt ingezet tijdens een sessie en jij je na afloop weer heerlijk in je vel voelt:

Nia gebruikt:
* 3 dansvormen: Moderne dans, Duncan dans en Jazz dans;
* 3 ‘martial arts’vormen: Aikido, Taekwondo, Tai Chi;
* 3 ‘healing arts’-vormen: Yoga, Alexander techniek en de Feldenkreis methode

Wat ik zelf zo fijn vind aan een Nia-les, is dat je de LOL van BEWEGEN mag ervaren, de Joy of Movement. Je hoeft niet precies de pasjes na te doen van je docent. Je mag je juist verwonderen over – en bewegen volgens – de natuurlijke wijze van je lichaam. Zo kun je herontdekken hoe bijzonder en uniek je lijf is en hoeveel heelkracht erin zit.

Nia is ook een speelse manier van bewegen. Tijdens de lessen gebruikt ik veel visualisaties, zodat het niet voelt als ‘moeten’ bewegen, maar als gewoon lekker ontspannen lol maken met elkaar. Nia is ook als bewegende meditatie; dĆ© manier om uit het hoofd in het ‘nu’ te komen en goed te voelen hoe je lichaam werkt; to get into your body.

Nia heeft als motto ‘dance through life’………….en is net als chocolade: niet om naar te kijken, maar vooral om van te proeven en van te genieten!

Waarom doe ik Nia?
Door de superfijne lessen van m’n eerste Nia-docente, Rachelle ConradieĀ (2009-2011) raakte ik zo geĆÆnspireerd, dat ik in juli 2011 de cursus voor Basisdocent Nia heb gedaan in Burntisland, Schotland, Verenigd Koninkrijk. Een superleuk plaatsje tegenover Edinburgh, aan de Firth of Forth. Ik kan je aanraden om het eens te bezoeken als je in Schotland bent. Je kunt dan ook bij ‘The Space Upstairs‘, waar ik mijn certificaat Nia White Belt. behaalde, een Nia-les volgen!

Dit is de ‘graduation photo’ van de ‘ White Belt’ in Burntisland, Schotland. Ik zit op de onderste rij in het midden (grijs shirtje en toen nog donkerbruin haar ;-). Samen met deze groep dansers behaalde ik het eerste Certificaat voor mijn Nia-docentschap

Aanbod:
Momenteel geef ik geen les, maar ik ben wel van plan om in 2020/2021 weer met lessen te starten in Leiderdorp.

Lesopties
* Workshops van 2-4 uur, voor minimaal 5 personen (Vriendinnenclub/ Vriendinnenuitje);
* Een lessenreeks van 10 Ā lessen (bij minimaal 8 aanmeldingen).

Zie Facebook/com/NiaLeiderdorp voor lesmomenten (via Evenementen).

Op Nia Nederland kun je zien waar verder in NL Nia-lessen plaatsvinden (in Leiden kan dat bijvoorbeeld op vrijdagochtend in het LAK bij Annet Breure)

Nia-les als je op vakantie bent?
Op de Nia Now-site, kun je zoeken naar lessen over de hele wereld, want overal ter wereld vind je Nia-docenten met dezelfde opleiding… Hier zie je bijvoorbeeld een Nia-les lekker buiten in het gras op Ile de la Reunion. In de zomer geef ik ook buiten les.

Wat doet Nia met je?
Nia-docente, Lola Manekin, verwoordt in dit TED-filmpje heel mooi wat Nia voor haar betekent. Ze kreeg door Nia weer contact kreeg met haar hart en ‘heart beat’. Ik herken enorm veel in haar verhaal:

“Life is about movement, it ’s changing all the time… It’s the seasons, it’s the tides, the moon, the animals…, and that’s what creates a balanced environment. That same movement needs to happen within, in order for us to create a life that feels balanced to us.. and it’s unique… for each of us….” – Lola Manekin

Of, zoals een van haar studenten haar vertelde na een les:

”I sense movement within my body through the air I breathe, the blood flowing and my thoughts. Movement equals life.Ā Movement beyond is the stone that once thrown in the water, creates the ripple effect that touches not only the other parts of me,Ā but everyone else surrounding me.ā€ – Jen Lake

Ripples…. even in mud…. šŸ™‚

Nia kan helend werken, omdat het de ‘joy’, vreugde, in beweging terugbrengt. Zelfs voor mensen die een fysieke beperking ervaring. Nia-docente Caroline Kohles zet Nia bijvoorbeeld in als ‘Brain fitness’ voor mensen met Parkinson….

Wil je een keer kennismaken met Nia in je eigen huiskamer? Dana Hood heeft een les op youtube gezet, die als focus ‘adem’ heeft….

Als je dan denkt ‘dat smaakt naar meer’ en ‘dit lijkt me leuk om in een groep te doen’, neem je dan contact met me op?