Online Onderwijs

Als beleidsadviseur Onderwijs & ICT (O&ICT) en coach werk ik 3 dagen per week voor Hogeschool Inholland. Sinds half maart is m’n werk als O&ICT adviseur in een stroomversnelling gekomen, omdat er ineens heel veel behoefte aan tips voor online onderwijs kwam veel en ‘digitale didactiek’-ondersteuning nodig was. Op deze pagina’s verzamel ik handige tips voor Onderwijs & Online leren. (laatst bijgewerkt zomer 2020, meer updates volgen)

Stel, je bent docent en werkt thuis wegens het Coronavirus, maar je wilt toch online je lessen aanbieden. Of je bent student en wilt iets leren als je opleiding geen online lessen aanbiedt? Of je bent ZZP’er en zoekt online trainingen die je helpen? Graag deel ik onderstaande bronnen met tips voor online lesgeven, online digitale lessen en online cursussen.

Biedt je opleiding/school zelf weinig aan?

Natuurlijk kun je op Youtube heel veel handige filmpjes vinden waarvan je iets kunt leren. Daarnaast zijn er ook veel heel kwalitatief goede lessen en cursussen online te vinden via andere bronnen. Dan kun je ook met zelfstudie aan de slag: Online cursussen (zelfstudie)

Goede bronnen over Online Onderwijs en Digitale Didactiek

‘Zomaar’ even online les geven en datgene doen wat je ook in het klaslokaal doet, werkt meestal minder goed online. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe je online de studenten betrokken kunt houden en hoe je een heldere structuur kunt aanbieden in de online sessie. Dit vergt voorbereiding en denkkracht van jou als docent. Daarnaast kun je misschien ook meer met blended learning oplossingen werken, waardoor je meer tijd hebt om in de online sessie echt en gericht contact met de studenten te hebben en echt in te gaan op de zaken waar zij aandacht voor vragen.

Tips vind je hier:

Engelstalig

Slimme online lessen met Microsoft Teams

Bron: Office Quick Starts
Heeft je school toegang tot Microsoft Office 365 Teams? Dan vind je hier handige filmpjes en een basishandleiding om snel een Team op te starten voor online onderwijs.