Als beleidsadviseur Onderwijs & ICT (O&ICT) en coach werk ik 3 dagen per week voor Hogeschool Inholland. Sinds half maart is m’n werk als O&ICT adviseur in een stroomversnelling gekomen, omdat er ineens heel veel behoefte aan tips voor online onderwijs kwam veel en ‘digitale didactiek’-ondersteuning nodig was. Op deze pagina’s verzamel ik handige tips voor Onderwijs & Online leren. (laatst bijgewerkt zomer 2020, meer updates volgen)
Stel, je bent docent en werkt thuis wegens het Coronavirus, maar je wilt toch online je lessen aanbieden. Of je bent student en wilt iets leren als je opleiding geen online lessen aanbiedt? Of je bent ZZP’er en zoekt online trainingen die je helpen? Graag deel ik onderstaande bronnen met tips voor online lesgeven, online digitale lessen en online cursussen.
Biedt je opleiding/school zelf weinig aan?
Natuurlijk kun je op Youtube heel veel handige filmpjes vinden waarvan je iets kunt leren. Daarnaast zijn er ook veel heel kwalitatief goede lessen en cursussen online te vinden via andere bronnen. Dan kun je ook met zelfstudie aan de slag: Online cursussen (zelfstudie)
Goede bronnen over Online Onderwijs en Digitale Didactiek
‘Zomaar’ even online les geven en datgene doen wat je ook in het klaslokaal doet, werkt meestal minder goed online. Vraag jezelf bijvoorbeeld af hoe je online de studenten betrokken kunt houden en hoe je een heldere structuur kunt aanbieden in de online sessie. Dit vergt voorbereiding en denkkracht van jou als docent. Daarnaast kun je misschien ook meer met blended learning oplossingen werken, waardoor je meer tijd hebt om in de online sessie echt en gericht contact met de studenten te hebben en echt in te gaan op de zaken waar zij aandacht voor vragen.
Tips vind je hier:
-
- SURF, de ICT-coöperatie van onderwijs en onderzoek voor hoger onderwijs (hbo/universiteit) is een online community ‘Corona: Online onderwijs vraagbaak‘ gestart. Hier delen collega’s vanuit hogescholen en universiteiten tips met elkaar.
- Open Universiteit: Digitale didactiek: zo maak je online onderwijs.
- Wikiwijs
“Voorbereid de klas in” als docent. Vind en deel lesmateriaal. - Handige Open Educational Resources (OER) Toolkit op de site van Robert Schuwer, “professor Open Educational Resources at Fontys University of Applied Sciences, School of ICT”.
- Mediawijsheid.
- Kennisnet: “voor scholen en instellingen in het primair onderwijs (po), het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) de gids en bouwer van het ict-fundament” deelt hier tips: “Les op afstand biedt uitkomst“.
Engelstalig
-
- Ten Tips for First-Time Online Faculty (Engelstalig)
- Future Learn online course Digital Learning (Engelstalig)
Slimme online lessen met Microsoft Teams
Bron: Office Quick Starts
Heeft je school toegang tot Microsoft Office 365 Teams? Dan vind je hier handige filmpjes en een basishandleiding om snel een Team op te starten voor online onderwijs.
-
- Office Teams (info van Microsoft met filmpjes over Teams)
- Handleiding Microsoft Office Teams – Snel aan de slag
Klik op het plaatje om de andere pagina’s te zien, of om de pdf te downloaden. - Heeft je school nog geen toegang tot Teams? Microsoft stelt gratis Teams software beschikbaar.