Verfrissen

Duf hoofd? Duf team? Duf project? Duffe ogen? Of heb – én zie – je liever sprankelende ogen?

Mijn overtuiging is dat groei en verandering mogelijk zijn, als je vanuit meerdere invalshoeken, (verfrissend), kijkt naar een bestaande situatie en die in beweging brengt…. Daarom onderzoek ik graag samen met individuen, groepen, en/of teams hoe we hun ‘ervaren situatie’ kunnen ‘afstoffen’.

Door samen met met de vraagsteller(s) te kijken door verschillende nieuwe brillen naar processen, teksten, gedrag of gedachten die stagnerend werken voor ontwikkeling en groei, kan het stof eraf en de – altijd al aanwezige – sprankel/’spark’ weer tot leven komen.

“De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen,
maar het waarnemen met nieuwe ogen” – Marcel Proust

Voor een goed resultaat zet ik hierbij mijn creativiteit, enthousiasme, dialoog- en luistervaardigheden, danspassie én adviseurs-, coach-, en onderwijservaring in.

Het verfrissende aanbod

 

Sprankelstormen
Slim en verfrissend brainstormen? Ideeën nodig voor een actie of een project? Ik brainstorm graag mee met jou of je team. Kijk hier vast voor verfrissende uitspraken.

 

Verfrissende foto’s: Sprankelspel Fotografie
Als je ’n leuke profielfoto wilt voor je sociale media-accounts, of een gezinsfoto waar de sprankels vanaf vliegen, ben je vanaf 1 mei 2017 ook bij mij aan het juiste adres. Alle foto’s op deze site (op 1 na) heb ik zelf gemaakt. Onder Sprankelspel verschijnen binnenkort ook nog wat voorbeelden van portretten.

 

Verfrissend realiseren: Waarmaakdag Leiden
Op een Waarmaakdag helpen ondernemers elkaar om een aantal stappen verder te komen in de realisatie van hun dromen.

Loop je al een tijd rond met een plan of idee dat je eindelijk echt wil waarmaken? Hoe fijn is het als dat allemaal in 1 dag en in 1 ruimte in gang kan worden gezet? De Waarmaakdag helpt je flink op weg. De Waarmaakdag is een initiatief van Nils Roemen en Juul Martin. Zij verbinden mensen, ideeën en spullen die er toch al zijn om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. (Bron: Waarmakerij)

Samen met Chiara van den Berg en Ant Brandenburg (en t/m 2013 ook Bas Bakker en Marike van IJssel) organiseerden we in Leiden van 2012-2015 zes keer zo’n Waarmaakdag voor startende ondernemers en andere plannenmakers en idee-uitwerkers. Op de laatste Waarmaakdag, zaterdag 2 april 2016, 8e Leidse Waarmaakdag was ik waarmaker. Ook als er in 2017 een Waarmaakdag plaatsvindt, ben ik er zeker weer bij. En mocht dat niet gebeuren en je wilt toch een een plan uitwerken, pitch vervolmaken, tekst aanscherpen, project aanwakkeren, of eigen bedrijf opzetten? Geef dan een seintje, misschien kan ik je helpen met het ordenen van je gedachten hiervoor en je doorverwijzen naar mensen die je hiermee verder kunnen helpen.

 

Verfrissend bewegen: Niatm
Basisdocentgraad White Belt sinds juli 2011

Niatm is een originele en ontspannende bewegingsvorm, die wordt gedaan op blote voeten en gaat om het herontdekken van je lol in bewegen. Bij Nia heet dat de ‘Joy of Movement’; je verwonderen over en bewegen volgens de natuurlijke wijze van je lichaam, zodat je herontdekt hoe bijzonder en uniek je lijf is. In juli 2011 heb ik in Schotland hiervoor m’n eerste certificaat, oftewel ‘White Belt’ gehaald.

Niatm combineert 9 verschillende bewegingsvormen tot een heerlijke manier om lekker in je vel te komen. Dit zijn 3 dansvormen (Modern, Duncan en Jazz), 3 ‘martial arts’-vormen (Aikido, Taekwondo, Tai Chi) en 3 ‘healing arts’ (Yoga, Alexander techniek en Feldenkreis).

Nia is als een soort bewegende meditatie; dé manier om uit het hoofd het ‘nu’ en de rest van je lichaam in te gaan, to get in your body. Door de superfijne lessen van m’n eerste Nia-docente, Rachelle Conradie (2009-2011), heb ik – ondanks dat ik in 2010 een langdurige blessure opliep – bij Nia toen toch de ‘joy of movement’ ervaren. De blessure is mede hierdoor bijna volledig in het niets verdwenen….

Nia heeft als motto ‘dance through life’………….en is net als chocolade niet om naar te kijken, maar vooral om van te proeven en van te genieten! Op dit moment geef ik geen les, maar op Nia Nederland kun je zien waar wel Nia-lessen plaatsvinden (in Leiden kan dat bijvoorbeeld op vrijdagochtend in het LAK bij Annet Breure).

Enne… mocht je op vakantie zijn en een NIA-les willen volgen, kijk dan eens op de wereldwijde Nia Now-site, daar kun je zoeken naar lessen over de hele wereld…  want overal ter wereld vind je Nia-docenten met dezelfde opleiding… bijvoorbeeld zoals hier, lekker buiten in het gras op Ile de la Reunion.

Deze Nia-docente, Lola Manekin, verwoordt in dit TED-filmpje heel mooi wat Nia voor haar deed en hoe ze hierdoor weer contact kreeg met haar hart en ‘heart beat’. By the way… I’d love to start teaching Nia again if I could do that in a space like Lola’s ‘movement lab‘ here in Leiden… Please, let me know if you’ve got such a place :-)!

“Life is about movement, it ’s changing all the time… It’s the seasons, it’s the tides, the moon, the animals…, and that’s what creates a balanced environment.
That same movement needs to happen within, in order for us to create a life that feels balanced to us.. and it’s unique… for each of us….” – Lola Manekin

Or, as one of her students once told her after class:

”I sense movement within my body through the air I breathe, the blood flowing and my thoughts. Movement equals life. Movement beyond is the stone that once thrown in the water, creates the ripple effect that touches not only the other parts of me, but everyone else surrounding me.” – Jen Lake 

Ripples…. even in mud…. 🙂

Nia kan helend werken, omdat het de ‘joy’, vreugde, in beweging terugbrengt. Hier zet Caroline Kohles Nia in als ‘Brain fitness’ voor mensen met Parkinson….
Wil je een keer in je eigen huiskamer een lesje uitproberen? Dana Hood heeft een les op youtube gezet, die als focus ‘adem’ heeft….

Andere initiatieven en organisaties die ik als ‘verfrissers’ ervaar:

Nederland in Dialoog | Permanent Beta | De Verwonderwinkel |Pluk je momenten | DurftevragenWaarmakerij | Gangmakerij |  Versimpelen | Er is Genoeg

Geef een reactie